Marita Mikkonen

Maan vedet

Teen kivilitografiapohjaista grafiikkaa, johon yhdistän väritelaukset puulaatalta tai muulta painolaataksi kelpaavalta kierrätysmateriaalilta. Työskentelyni teemana on maalauksellinen luonnon ja maiseman kuvaaminen. Teokset pohjautuvat lähiympäristöstäni ja matkoiltani eri puolilta Suomea ottamiini kuviin.

Maiseman kuvaaminen on minulle symbolistista. Kuvat peilaavat tunnetiloja, joissa luontokokemus voi olla hyvinkin laaja. Tunnelmat vaihtelevat rauhasta mystiseen ja pelottavaan hämärän laskeutuessa ympäristöön. Yhtenä maiseman kuvaamiseen liittyvistä teemoista ovat vedenvärit ja valoilmiöt luonnossa eri vuodenaikoina. Työskentelytapani on kerroksellista. Useasta väripainokerroksesta muodostuu väriperspektiivejä ja syvyys teoksiini. Samalla tutkin myös maalauksellista ilmaisua grafiikassa liittyen maisemakuvaan. Litografia monipuolisena ja hyvin muokkautuvana tekniikkana mahdollistaa väripintojen kerroksellisuuden ja rikkaat valöörit. Kuvien tunnelman luojana maalauksellisuus on olennainen osa ilmaisuani. Teoksissa esittävä ja abstrakti kohtaavat, ja mehevä maalauksellisuus yhdistyy luontevasti teräväpiirteisempiin graafisiin elementteihin.

Tamperelainen Marita Mikkonen (s. 1964) on valmistunut 1995 Turun Piirustuskoulusta ja sen jälkeen hän on työskennellyt Turun Taidegraafikkojen grafiikan pajalla. Hän on paluumuuttanut Tampereelle 2012 ja nykyisin hän työskentelee Taidekeskus Mältinrannan grafiikan pajalla. Hän kuuluu jäsenenä Suomen Taidegraafikoihin, Tampereen Taiteilijaseuraan ja Pro Litografia -yhdistykseen.

Kommentit pois päältä artikkelissa Marita Mikkonen