Leena Vainio

KATSON VALOON

Lokakuussa ruskan värit tulvivat sisään ja siirtyvät huomaamatta työskentelyyni. Syksyn edetessä valo vähenee paitsi maisemassa, myös yhteiskunnassa. Minua ahdistaa ”maailman meno”. Sekin tulee maalaamiseeni. Epävarmuus ja elämän hauraus ovat totta myös vanhenevassa ruumiissani. Valon merkitys, valon näkeminen saa uutta merkitystä ja maalaaminen uusia kierroksia. Valo on toivon väri.
Työskentelyni on vaistonvaraista. Aiheenikin liittyvät alitajuntaan, esimerkiksi uniin ja mielentilaan. Ihmisen ja luonnon yhteys ja huoli luonnon tilasta ovat mukana työssäni.

Väri ja välitön kosketus väriaineeseen ovat intuitiivisen maalaamiseni perusta. On ihmeellistä ja nautinnollista kokea värin imeytyminen, leviäminen ja kerrostuminen kankaalle. Käytän työskentelyssä maaväripigmenttejä akryylimediumiin sekoitettuna sekä musteita, erityisesti okravärejä. On kutkuttavaa, että käyttämiäni maaväripigmenttejä sekä musteita on käytetty tuhansia, jopa kymmeniä tuhansia vuosia, kuvien tekoon! Ne ovat maanläheisiä ja ikiaikaisia.

Teen joskus installaatioita ja performansseja ja silloinkin materiaalit ovat minulle tärkeitä. Niissä olen käyttänyt mm. pigmenttivärjättyä pellavakuitua, valkoisia lakanoita, maitoa ja titaanivalkoisella värjättyä kasvovoidetta. Aika ajoin osallistun taidetapahtumiin, esimerkiksi yhdessä tanssijan tai taiteilijaryhmän kanssa. Ne ovat tärkeitä, uutta näkökulmaa antavia tilaisuuksia muuten niin yksinäiselle taidetyölle.

Minulla on ollut useita gallerianäyttelyitä viime vuosina, esimerkiksi vuonna 2016 Galleria Beckerissä, Jyväskylässä ja Varikkogalleriassa Seinäjoella. Olen osallistunut moniin ryhmä- ja yhteisnäyttelyihin Suomessa ja muutamaan ulkomailla. Toimin Baren Baren –taideryhmässä, joka on parhaillaan mukana Arkki –näyttelyssä Voipaalan Taidekeskuksessa Valkeakoskella. Ryhmällä on ollut 11 ryhmänäyttelyä vuosina 2011-2016. Olen Suomen Taidemaalariliiton, Tampereen Taiteilijaseuran ja Avarataide ry.n jäsen. Kotisivuni www.leenavainio.com kertoo lisää taiteellisesta toiminnastani.

Kommentit pois päältä artikkelissa Leena Vainio