Henna Aho

Dirty Venetian Blind – maalauksia

Avaan maalauksen, irrotan kiilapuista, leikkaan siveltimenvetoja pitkin, silppuan järjettömästi, sotken yli rajojen. Tuhoan. Sitten sommittelen uudestaan syntyneen maalaussilpun. Ompelen, liimaan, teen kontrasteja, yhdistelen intuitiivisesti, harmonisesti, rujosti. Näen uusin silmin. Myrskyävä meri, meren aallot, avaruus, tähtitaivas, puoliabstraktit hahmot, tarkkareunaiset sanat – runtelemassa pehmeitä maalauksia.

Maalaamisen sivutuotteena minulle on kerääntynyt useita maalauksia, jotka eivät tulleet valmiin taideteoksen arvoisiksi. Ei sen takia, ettenkö olisi käyttänyt niihin aikaa, päinvastoin – nämä ovat töitä, joiden kanssa aikaa on vietetty paljon, niitä on monin tavoin yritetty saada valmiiksi muokkaamalla muodon ja merkityksen harmoniaa tasapainoiseksi, jotta se täyttäisi taideteoksen vaatimukset. Jostain syystä kuitenkin jotkut työt kieltäytyvät ratkaisemasta arvoitustaan. Ne jäävät umpikujiksi.

Nämä kiilapuistaan irrotetut maalauskankaat, (de)konstruoidut ‘umpikuja-teokset’ ovat toimineet pohjana näyttelylle. Teokset ovat maalauksia, jotka ovat syntyneet kiinnittämällä ‘muotoutumattomia’ maalauksia yhteen, jolloin syntyvä (re)konstruktio ottaa vallan umpikujaan ajatuneesta villistä sisällöstä, mimeettisestä merkityksestä. Näyttelyssä on mukana myös sellaisia teoksia, jotka eivät ole päätyneet umpikujaan – vaan ovat toteuttaneet taideteoksen arvon itsessään.

Dirty Venetian Blind on kolmas osa näyttelysarjaa, jossa kollaasitekniikalla toteutettuja teoksia on esillä. Teoksia on ollut aiemmin esillä 2014 Poriginal galleriassa Porissa, sekä Galleria Katariinassa Helsingissä.

Henna Aho (s.1977) on turkulainen vakavasta performatiivisesta maalaamisesta innostunut kuvataiteilija. Ahon valmistuttua 2002 taidemaalariksi hän on toiminut monipuolisesti taiteen eri osa-alueilla. Hän on Taidemaalariliiton kokelasjäsen, Turun taiteilijaseuran sekä Arten jäsen. Tämän lisäksi hän valmistelee väitöskirjaa taiteilijoiden yhdessätyöskentelystä Aalto yliopistoon. Ahon teoksia on ollut esillä viime vuosien aikana lukuisissa yksityis- ja yhteisnäyttelyissä.

Kommentit pois päältä artikkelissa Henna Aho