Christina Holmlund, Raakel Kuukka ja Irma Tonteri

Christina Holmlund (syntyi 1965 Espoossa), asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän valmistui Taideteollisen korkeakoulun valokuvataiteen osastolta. Näyttelytoiminta koostuu ryhmä- sekä yksityisnäyttelyistä vuodesta 1992. Hänellä on töitä yksityisissä ja valtion taidekokoelmissa. Kaksi viimeistä näyttelyä Rakas Sigmund, (2012) ja Siirtymä (2014) olivat esillä Galleria Pirkko-Liisa Topeliuksessa.

”Töissäni olen käsitellyt teemoja mikrohistoria, muistot, kansallismaisemat, kolonialismi, luonnontiede sekä ulkosuomalaisena monikulttuurisuutta. Valokuvapohjaiset työt koostuvat eri kerroksista, joissa yhdistyvät tarina, aseeminen kirjoittaminen sekä erilaiset materiaalit ja kuvan tekotavat. Teosten lähtökohtana on havainto, jonka työskentelyprosessi muuttaa toiseksi todellisuudeksi, joka koostuu fragmenteista ja keskenään risteävistä kerroksista.”

Raakel Kuukka (syntyi 1955 Anjalassa), asuu ja työskentelee Helsingissä. Hänellä on kuvaamataidon opettajan tutkinto Taideteollisesta korkeakoulusta 1979 ja Taiteen maisterin tutkinto valokuvataiteen osastolta Taideteollisesta korkeakoulusta 1988. Hänen teoksiaan on ollut esillä vuodesta 1982 alkaen lukuisissa ryhmä- ja yksityisnäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Hän on tehnyt kaksi valokuvakirjaa ”Äidin kirja” 1997 ja ”Kirjeitä tyttärelle” 2011. Hänelle on myönnetty Valokuvataiteen valtionpalkinto 2013, Suomen taiteilijaseuran Palokärkipalkinto 2005 ja Suomen Ritarikunnan ritarimerkki 2014. Hänet on nimitetty Kouvolan kuvataiteilijaksi 2014-2016. Hänen teoksiaan on useissa julkisissa ja yksityisissä kokoelmissa.

”Tuon esille Mältinrantaan kuvia kahdesta sarjasta. Like Mother Like Daughter – sarjassa vuodelta 2013 minä ja 17-vuotias tyttäreni Rebekka valmistaudumme juhlaan. Nuoruus ja vanheneminen vievät meitä kohden erilaisia elämänvaiheita, asenteita ja tunteita. Kuvissa on kysymys äidin ja tyttären suhteesta, nuoruudesta, vanhenemisesta, ilosta, surusta, huumorista ja kauneudesta. Sarjassa Yön puutarha, jonka aloitin vuonna 2009, kuvasin valokuvia ja videoita öisin lapsuuskotini pihamaalla valaistua, autiota taloa ja loppukesän hedelmiä ja kukkia.

Irma Tonteri (syntyi 1955 Janakkalassa), asuu ja työskentelee Helsingissä. Tonteri on osallistunut moniin yhteis- ja ryhmänäyttelyihin sekä koti- että ulkomailla. Hänellä on ollut uransa aikana useita yksityisnäyttelyitä, joista seuraava on Helsingissä syyskuussa 2015. Hänen töitään on useissa julkisissa ja yksityisissä kokoelmissa. Hän käyttää töissään useita erilaisia taidegrafiikan tekniikoita ja piirustusjälkeä.

”Aloitin Paperia-työn valmistamisen työskennellessäni paperitehtaalla Japanissa joulukuussa 2012. Maalasin siellä papereita indigonsinisellä. Ajattelin silloin maalaavani taivasta, ilmaa. Tyhjää. Myöhemmin katsoin paperia, jota käsittelin ja ymmärsin täyttäneeni tyhjän ja jättäneeni tyhjäksi sen, mitä ajattelin täytenä. Kyseessä on suurin koskaan valmistamani teos, joka pitää rakentaa (ja purkaa) esittämispaikallaan aina uudestaan. Teos on nyt toisen kerran esillä ja näyttelyn päätyttyä sitä ei enää tässä muodossa ole. Myös muiden näyttelyssä esillä olevien töiden lähtökohtana on ajan ja katoavaisuuden teema. Nautin työn hitaudesta ja keskeneräisyydestä. Se on vastalauseeni muun elämän nopeudelle ja suorituskeskeisyydelle.

Kommentit pois päältä artikkelissa Christina Holmlund, Raakel Kuukka ja Irma Tonteri