Ajankohtaisia hakuja

HUOM! Tältä sivulta löytyvät muut kuin STS:n ja Julkisen taiteen sivuilla olevat haut. Seuran omat haut löytyvät jäsenkirjeistä.

SISÄLTÖ:
Koulutukset, luennot, seminaarit ja muut tapahtumat
Apurahat ja stipendit
Kilpailut ja taidehankkeet
Näyttely- ja projektihaut sekä näyttelytilat
Residenssit ja työskentelytilat
Koulutusmateriaaleja muita hyödyllisiä tietolinkkejä
Muuta

Seuraa Suomen Taiteilijaseuran ilmoitustaulua.

  • Sivulla on kootusti tietoa ammattimaisista kuvataidealan työpaikoista ja työtilaisuuksista, koulutuksista sekä näyttely-, apuraha- ja residenssihauista.

Seuraa Framen ajankohtaisia uutisia.

Seuraa Julkisen taiteen kalenteria.

  • Sivulla kootaan yhteen käynnissä olevat taidekilpailut ja taiteilijahaut sekä julkiseen taiteeseen liittyvät keskustelutilaisuudet, koulutukset ja muut tapahtumat.

Seuraa SKjL:n ilmoitustaulua Facebookissa.

  • Ilmoitusstaululla kerrotaan ajankohtaisista hauista.

Seuraa Taiteen edistämiskeskuksen ajankohtaisia tiedotteita.

Koulutukset, luennot, seminaarit ja muut tapahtumat

INFOTILAISUUS TAPMEREEN KAUPUNGIN KULTTUURIN AVUSTUKSISTA etätapahtumana Teams-sovelluksella 14.12. klo 17-19. Kaupunkikulttuuriyksikkö kutsuu kulttuuriyhteisöt ja kulttuurintekijät infotilaisuuteen koskien Tampereen kaupungin myöntämiä kulttuurin yleis- ja kohdeavustuksia. Tervetuloa kuulemaan uusista avustuskokonaisuuksista ja saamaan vinkkejä avustusten hakuun. Tilaisuuteen on ennakkoimoittautuminen. Ilmoittaudu viimeistään su 11.12. Lue lisää ja ilmoittaudu.

LUOVIA-HANKE vahvistaa luovien alojen yrittäjien ja freelancereiden osaamista, muutoskyvykkyyttä, työhyvinvointia ja yhteistyövalmiuksia tarjoamalla koulutusta, neuvontaa, asiantuntijaohjausta ja vertaisoppimista. Samalla edistetään eri sektoreiden verkostoitumista myös oman alan ulkopuolelle. Voit ilmoittautua kaikkiin LUOVIA-hankkeen tapahtumiin missä tahansa vaiheessa hanketta. Tilaisuudet ovat maksuttomia. LUOVIA-hankkeen koulutukset ja tapahtumat löydät täältä: https://projects.tuni.fi/luovia/tapahtumakalenteri/

PIRKANMAAN TAIDESUUNNISTUKSEN ilmoittautuminen aukeaa ma 12.12. ja on auki tammikuun loppuun saakka. Vuonna 2023 Taidesuunnistus järjestetään 22. ja 23. huhtikuuta. Jo yhdeksättätoista kertaa järjestettävän tapahtuman kohteita ovat lukuisat pirkanmaalaiset kuvataiteen, valokuvataiteen, käsityötaiteen ja muotoilun harjoittajat, samoin kuin taideyhdistykset, galleriat ja muut näyttelypaikat. Ilmoittautuminen avautuu nettisivulle Ajankohtaista-osioon: http://www.taidesuunnistus.net/ajankohtaista/

Takaisin alkuun

Apurahat ja stipendit

TIEDEJATUTKIMUS.FI-sivuston Kulttuuri- ja kansalaistoiminta -alasivulta löytyy erilaisten tahojen apurahahakuja, jotka soveltuvat myös kuvataiteilijoille. Lue lisää.

POHJOISMAISEN KULTTUURIPISTEEN TUKIOHJELMAT. Haettavana on mm. liikkuvuustuki, joka on tarkoitettu ammattitaiteilijoiden ja kulttuurialan ammattilaisten matkoihin ja vierailuihin Pohjoismaissa ja Baltian maissa. Liikkuvuustuen hakuajat ovat: 03.01.– 31.01.2023, 27.02.–27.03.2023 ja 28.08.–28.09.2023. Haettavana on myös avustuksia Pohjoismaiden ja Baltian maiden ammattitaiteilijoiden ja kulttuurityöntekijöiden yhteistyön tukemiseen. Lisätiedot ja hakuohjeet.

KEHITTÄMÖ-OHJELMAN taloudellinen tuki audiovisuaalisten teosten tekijöille. Haku päättyy 21.11.2022. Ohjelmaan voivat hakea ammattiin valmistuneet tai muuten ammatillisesti riittävät näytöt omaavat tekijät, joilla on idea ensimmäiseen ammattimaisesti tuotettuun pitkään fiktio- tai dokumenttielokuvaan, mediataideteokseen tai muuhun audiovisuaalisen teokseen. Lue lisää.

KANGASALAN KAUPUNGIN BJÖRKQVIST-RAHASTON VUODEN 2023 APURAHAT JA STIPENDIT ovat haettavissa 25.11.2022 klo 15.00 mennessä. Hakemuksen liitteineen on oltava perillä viimeistään hakuajan päättyessä. Hakemuksia ei palauteta.

Apuraha voidaan myöntää Kangasalan peruskoulusta tai toisen asteen oppilaitoksesta päättötodistuksen saaneiden hakijoiden tieteelliseen tutkimukseen tai taiteelliseen toimintaan. Apuraha voidaan myöntää myös hakijalle, jolla ei ole Kangasalan peruskoulusta tai toisen asteen oppilaitoksesta saatua päättötodistusta, mutta jonka tieteellinen tai taiteellinen työ edistää kaupungin henkistä tai aineellista kulttuuria. Stipendi voidaan myöntää korkea-asteen opiskelusta aiheutuvaan erityistarpeeseen.

Hakemukset ja liitteet toimitetaan ensisijaisesti sähköisellä lomakkeella. Hakemuslomakkeen linkki sekä tarkemmat jakoperusteet löytyvät kaupungin verkkosivulta osoitteesta kangasala.fi/bjorkqvist-rahasto
Lisätietoja antaa kulttuurikoordinaattori Anna Toiva puh. 044 481 3020 ja hyvinvointijohtaja Kati Halonen puh. 044 486 0470.

SUOMEN KULTTUURIRAHASTON APURAHAT. Suomen Kulttuurirahasto myöntää apurahoja taiteen, tieteen ja kulttuurielämän eri aloilla toimiville henkilöille, työryhmille ja yhteisöille keskusrahaston ja 17 maakuntarahaston kautta. Apurahoja myönnetään tieteelliseen ja taiteelliseen työskentelyyn sekä hankkeisiin ja hankintoihin suomalaisille tai Suomessa asuville tai toimiville henkilöille ja yhteisöille. Tukea myönnetään myös muille hakijoille, joiden hakemuksella on vahva yhteys suomalaiseen kulttuuriin.

Hakuajat: maakuntarahastot tammikuussa, keskusrahasto maaliskuussa (mm. liikkuvuusapuraha taiteilijoille ja taidekriitikoille sekä Taide toiseen -apuraha taidehankkeisiin), elokuussa (mm. liikkuvuusapuraha taiteilijoille ja kriitikoille opiskelujaksoon ulkomailla sekä residenssiapuraha) ja lokakuussa (apurahoja tieteelliseen ja taiteelliseen työskentelyyn sekä hankkeisiin ja hankintoihin).
– Pirkanmaan rahaston apurahojen seuraava hakuaika on 16.1. – 10.2.2023. Lue lisää.

NAPA TUKEE KULTTUURIHANKKEITA. NAPA eli Pohjola-instituutti Grönlannissa myöntää tukea hankkeille, joissa on arktinen näkökulma. Hankkeessa tulee olla yhteistyökumppaneita Grönlannista ja Pohjoismaista. NAPA tukee vuosittain lukuisia hankkeita kulttuurin ja taiteen alala. Tuen määrä voi olla korkeintaan 200 000 DK (~26 878 EUR). Tukea voi hakea juoksevasti aina kuukauden 15. päivään mennessä. Kuitenkin isompien summien (100 000–200 000 DK) viimeinen hakupäivä on tänä vuonna 1. syyskuuta 2022. Lue lisää.

POHJOISMAISEN KULTTUURIRAHASTON OPSTART-RAHOITUS. Hakuajat vuonna 2022: 11. tammikuuta – 11. kesäkuuta ja 9. elokuuta – 30. marraskuuta. Opstart on Pohjoismaisen kulttuurirahaston panostus taide- ja kulttuuriprojektien alkuvaiheisiin projektien pohjoismaisten tavoitteiden ja pyrkimysten vahvistamiseksi. Opstart tukee yhteistyössä tapahtuvaa lupaavien projekti-ideoiden kehittelyä. Opstart-rahoituksen tavoitteena on edistää uudistuvaa ja dynaamista pohjoismaista taide- ja kulttuurielämää, joka on monimuotoista, saavutettavaa ja laadukasta. Lue lisää.

CULTURE MOVES EUROPE -LIIKKUVUUSTUKI. Jatkuva haku, ensimmäinen jakso on käynnissä 10.10.2022–31.5.2023. Hakuajan määräpäivä on jokaisen kuukauden viimeisenä päivänä, marraskuuta 2022 lukuun ottamatta. Jokaisen kuukauden loppuun mennessä saapuneet hakemukset arvioidaan, ja tulokset saapuvat seuraavan kuukauden aikana. EU:n Luova Eurooppa rahoittaa taiteilijoiden ja muiden kulttuurialan ammattilaisten liikkuvuutta Culture Moves Europe -ohjelman kautta. Ohjelman käytännön toteutuksesta vastaa Goethe-Institut. Lisätiedot ja hakuohjeet.

FRAMEN MATKA-APURAHOJA VOI HAKEA JATKUVASSA HAUSSA.  Jatkuva haku vuoden 2022 matkoihin on alkanut. Päätöksiä tehdään joka toinen kuukausi. Katso hakuajat ja ohjeet.

AVEK tukee monimuotoista kotimaista audiovisuaalista kulttuuria tekijänoikeusvaroin. AVEKin tuella syntyy uusia dokumenttielokuvia, animaatioita ja lyhytelokuvia sekä mediataideteoksia. Tuet ja hakohjeet löydät täältä.

AURORA-tietokannasta voit etsiä tieteen, taiteen ja kulttuurin rahoitusmahdollisuuksia sekä Suomesta että ulkomailta: www.aurora-tietokanta.fi

Takaisin alkuun

Kilpailut ja taidehankkeet

TAIDEKESKUS SALMELAN KUVATAIDEKILPAILU. Haku viimeistään 28.2.2023. Taidekeskus Salmela järjestää kuudennen Nuorten taiteilijoiden kuvataidekilpailun vuonna 2023. Haku on nyt auki suomalaisille tai Suomessa vakituisesti asuville, vuonna 1985 tai sen jälkeen syntyneille taiteilijoille ja taideopiskelijoille.

Kilpailun tuomariston puheenjohtajana toimii taidemaalari Marika Mäkelä. Voittajien kesken jaettavan palkintosumman 13500 € ovat lahjoittaneet Mäntyharjun kunta ja Anita ja Olavi Seppäsen muistosäätiö.
Tuomaristo valitsee kilpailijoista näyttelyluokkaan osallistuvat 10–15 taiteilijaa.

Näyttelyluokkaan valitut työt asetetaan esille Taidekeskus Salmelan näyttelyyn Domanderin näyttelyalueelle 10.6.-13.8.2023. Näyttelyluokasta tuomaristo valitsee heinäkuun alussa kuvataidekilpailun voittajakolmikon. Kilpailussa menestyneitä taiteilijoita kutsutaan Salmelan näyttelyihin tulevina kesinä 2024–2026 ja he saavat oikeuden ilmaisiin asuin- ja työskentelytiloihin osana Salmelan talviresidenssitoimintaa.

Kuvataidekilpailuun ilmoittaudutaan viimeistään tiistaina 28.2.2023 lähettämällä asianmukaisesti täytetty sähköinen ilmoittautumislomake ja tarvittavat liitteet. Ilmoittautumislomake täytetään Salmelan sivuilla osoitteessa www.taidekeskussalmela.fi/kilpailu.

Takaisin alkuun

Näyttely- ja projektihaut sekä näyttelytilat

TAIDEKESKUS MÄLTINRANNAN NÄYTTELYHAKU kevätkaudelle 2024 päättyy 31.1.2023. Lue tarkemmat hakuohjeet Mältinrannan nettisivulta. Tampereen Taiteilijaseuran jäsenet saavat näyttelyvuokrista 20 % alennuksen.

KULTTUURIN VÄLITILOJEN HAKU VUODELLE 2023 20.11.2022 mennessä. Tampereen kaupunki on avannut hakuun viisi kulttuurin Välitilaa. Operaatio Pirkanmaan pilotoinnista syntyneessä toimintamallissa kaupunki antaa kulttuuritoimijoiden käyttöön maksutta tiloja määräajaksi. Tiloissa toimijat voivat esimerkiksi työstää teoksiaan, järjestää näyttelyitä ja toteuttaa projektejaan.

Tällä hakukierroksella haettavat tilat ovat Kalevan halli, Pyynikin uimahallin liiketila, Hatanpään pajan taukotila sekä Hiedanrannan Lielahden kartanon Galleria Muuntotila ja huone numero 205. Lisätiedot: https://www.tampere.fi/kulttuuri-ja-museot/kulttuurin-tekijoille/kulttuurin-valitilat

CAFÉ BAR NO JA BAR 10. Helsinki. Jatkuva haku. Uudenmaankadun Café Bar No 9 ja Fleminginkadun Bar 10 tunnetaan paitsi viihtyisinä ravintoiloina, myös monipuolisen nykytaiteen esitystiloina. Kuratoituja näyttelyitä on Ysibaarissa järjestetty jo pitkälti yli kymmenen vuotta,  ja ravintola on ollut edelläkävijä näyttelykulttuurin muutoksessa ja luomassa uudenlaisia taiteen esittämisen konventioita, joissa taiteilija ei joudu ottamaan suurta taloudellista riskiä. Bar Kympissä näyttelytoiminta on ollut osa ravintolaa sen aukeamisesta saakka.

Ravintolat mahdollistavat näyttelyaikoja meritoituneille taiteilijoille ja uusille tulokkaille. Ysibaarissa näyttelyt vaihtuvat kuukausittain, bar Kympissä näyttelyaika on kaksi kuukautta. Ravintolat tarjoavat taiteilijalle tilan, tiedotuksen, joka sisältää mm. tiedotustekstin ja Ysissä painetun kutsun ja julisteen, sekä apua ripustukseen. Vuokran sijaan ravintola pitää Ysibaarissa itsellään yhden näyttelyn teoksista, ja Kympissä myydyistä teoksista peritään provisio 25%. Ysibaarissa taiteilijoiden joukosta valitaan vuosittain ammattilaisista ja ravintolan henkilökunnasta koostuvan juryn avulla Kanakorianteri-stipendiaatti (1000 €).

Näyttelyaikaa haetaan lähettämällä CV, näyttelysuunnitelma sekä teoskuvia ja/tai linkki taiteilijan nettisivuille osoitteeseen artists.bar9 (at) gmail.com  tai artists.bar10 (at) gmail.com.  Hakemuksissa painotetaan vahvaa omaa tyyliä ja visuaalista maailmaa sekä kykyä näyttelyprosessin onnistuneeseen toteutukseen. Hakemuksia vastaanotetaan läpi vuoden.

Lisätietoja sähköpostitse kuraattoreilta Anna Jensen, Marika Lahdenperä, Emma Suominen & Rauha Aaltonen.

In English: Uudenmaankatu’s legendary Bar 9 and the newcomer Bar 10 in Helsinki host curated exhibitions for both emerging artists and more established professionals.

Café Bar 9 has pioneered in challenging the context of exhibiting art in Helsinki and changing the exhibition culture into more accessible. Instead of asking the artist to pay for the walls, Bar 9 keeps one work from the exhibition to its collection and offers the artist help in promotion, like writing press releases, printed and designed invitations and posters, and help with installation. Each year a jury chooses one of the artists to be awarded Bar 9’s Chicken Coriander grant. Previous years the grant has been 1000 €.

Bar 10’s stylish interior space offers a nice opportunity for an exhibition. The rotation of the exhibitions is approximately 2 months. The curators help with the installation of the exhibition and with the promotion. The restaurant takes a 25% provision of the sold works and the lovely italian bubbly Alberto Nani Prosecco sponsors the vernissage.

To apply, send your CV, documentation pictures or link to your webpage and exhibition proposal to artists.bar9 (at) gmail.com and artists.bar10 (at) gmail.com . We appreciate proposals with strong and personal ideas/ concepts and visual style, and a professional approach to take care of the whole exhibition process. Proposals are accepted throughout the year.

For more info, please contact the curators Anna Jensen, Marika Lahdenperä, Emma Suominen & Rauha Aaltonen via email.

WIURILAN KESÄ 2023 -RYHMÄNÄTTELY. Haku 5.12.2022 mennessä. Haku on tarkoitettu ammattikuvataiteilijoille. Kesällä 2023 Wiurilan kesä järjestää laajan 10-vuotisjuhlanäyttelyn ajalla 16.6.-27.8., johon voi tarjota sekä sisä- että ulkotiloihin soveltuvaa nykytaidetta. Tarjottavien teosten tulee olla vuosilta 2019-2022, ellei kuraattoreiden kanssa toisin sovita. Näyttelyyn voi hakea myös teosluonnoksilla, hakemukseen liitetään tällöin teossuunnitelma ja kuvia taiteilijan aikaisemmasta tuotannosta. Paikkasidonnaiset ja puistoalueelle sijoittuvat teokset ovat erityisen tervetulleita, näiden teosten suunnitteluun lisätietoa ja ohjeistusta saa kuraattoreilta. Lisätiedot ja hakuohjeet. 

GALLERIA KOPPELON (Kauppakatu 14, Tampere) näyttelyhaku vuodelle 2023. Haettavana kalenterikuukausittain neljä viikkoa näyttelytilaa. Galleria Koppelon katutaso 45 m2 + vintti 18 m2. Haku on vapaamuotoinen ja sen tulee sisältää kuvia töistä sekä CV-tietoja. Vuokrat: koko tila katutaso + vintti 1200 €, pelkkä katutaso 950 € ja pelkkä vintti 350 €. Lisätiedot ja hakuohjeet.

Taidelainaamon Galleria on pieni käytävägalleria, jossa teokset ripustetaan yhdelle seinälle (n. 420 x 220 cm). Ripustus näyttelytilaan tapahtuu ruuveilla. Näyttelytilaan voi käydä tutustumassa Kulttuuritalo Laikussa. Tila sijaitsee ensimmäisessä kerroksessa luentosalin vieressä (sisääntuloaulasta vasemmalla).

GALLERIA PATINA. Jyväskylä. Näyttelyiden kesto on yksi kuukausi ja ne ovat myyntinäyttelyitä, myyntiprovisio on 35 % (sis. alv 24%). Galleria Patinassa on tarjolla kaksi eri näyttelypakettia:

–  Peruspaketti: näyttelykorvaus 992 € (sis. alv 24%)
–  Täyden palvelun paketti: näyttelykorvaus 1290 € (sis. alv 24%). Sisältää vuokran lisäksi avajaistarjoilut 70 henkilölle (viinit, alkoholittoman juoman ja avajaistarjoilun), julisteet (10 kpl A4 ja 2 kpl A3 gallerian omaan ulkomainosstandiin) sekä näyttelyn rakentamisen.

Huom! Yhteisnäyttelyissä kyseiset summat jakautuvat taiteilijoiden kesken, jolloin hinta määräytyy osallistuvien taiteilijoiden määrän mukaan. Vuokra maksetaan aina näyttelykuukauden alussa ennen näyttelyn ripustusta.

Galleria Patinaan haetaan vapaamuotoisella hakemuksella, jossa tulee olla seuraavat tiedot:
–  CV ja hakijan yhteystiedot
–  Näyttelytöiden tekniikka ja teoskuvia viimeisistä töistä
–  Toivottu näyttelyn ajankohta
–  Näyttelysuunnitelma

Voit myös ilmoittaa kiinnostuksesi osallistua yhteisnäyttelyyn, jolloin galleria ottaa sinuun yhteyttä. Lisätiedot.

GALLERIA RONGA. MEDIAKULMA. Tampere. Jatkuva haku vuodelle 2022. Näyttelyn kesto 1-3 viikkoa. Korkea tila 3 m2, huonekorkeus on 320 cm. Matala tila 3 m2, huonekorkeus on 220 cm. Mediakulma on tarkoitettu mediateosten esittämiseen. Tila on kokonaisuus, joka johtaa korkeasta tilasta matalaan tilaan. Tilojen välinen oviaukko on kooltaan 77 x 175 cm. Seiniin voi naulata, mutta reikien poraaminen ja teosten ripustaminen kattoon ei ole mahdollista. Lisätiedot.

HELLA-GALLERIA. Kauhajoki. Jatkuva haku. Vuokra-aika jaetaan kuukauden pätkissä ja hinta on 350 €. Myyntiprovisiota emme peri. Galleriaa ylläpidetään talkoovoimin, tilavuokran perii talon omistaja. Varsinainen näyttelyhuone on pinta-alaltaan 33 neliötä, lisäksi aulan komea hirsiseinä on myös käytettävissä. Valaistuksena on spottivaloja sekä luonnonvalo huoneen kahdesta ikkunasta. Kävijöitä näyttelyillä on keskimäärin 400-500 henkilöä kuukaudessa. Ripustuksessa käytetään kiskoja, joiden maksimikantavuus on 15 kg, myös muutamia veistojalustoja löytyy. Lisätietoja ja hakuohjeet.

GALLERIA ART KAARISILTA. Sanomatalo, Helsinki. Vuoden 2023 ajat ovat haettavissa. Haku on jatkuva. Valvotun gallerian näyttelypinta-ala on n. 50m2. Haettavat galleria-ajat ovat pituudeltaan kahdesta neljään viikkoa. Vapaamuotoiseen hakemukseen tulee liittää cv, kuvamateriaalia teoksista, sekä toive näyttelyn ajankohdasta. Näyttelytilan vuokra vuonna 2022 on 1700 euroa/1 viikko, 2500 euroa/2 viikkoa, 3300 €/3 viikkoa, 4100 euroa/4 viikkoa tai 5400 euroa/2×3 viikkoa. Teosten myyntiprovisio on 35 %. Vuokraan sisältyy tilavuokra, valaistus, lämmitys, näyttelyn valvonta ja siivous. Näyttelyn pystytysja purkuavusta sekätiedotusja markkinointiavusta sovitaan Kaarisilta ry:n kanssa. Lisätietoja ja hakuohjeet.

NÄYTTELYAJAT VOIPAALAN TAIDEKESKUKSESSA. Valkeakoski. Jatkuva haku. Näyttely vaihtuu 4–6 kertaa vuodessa. Aikoja voivat hakea sekä yksittäiset taiteilijat että ryhmät. Valittavalta taiteilijalta ei peritä näyttelyvuokraa. Kartanon 400 m² pyritään täyttämään yhdellä näyttelykokonaisuudella, tai vaihtoehtoisesti yhdellä näyttelyllä per kerros. Lisätiedot ja hakuohjeet.

MINI PRINT INTERNATIONAL OF CADAQUES. Barcelona, Spain. 43rd edition 2023 open call. To access the rules, please visit https://miniprint.org/aarules/?lang=en, where you can download the Form. Deadline is March 15th, 2023.

Takaisin alkuun

Residenssit ja työskentelytilat

VILLA KARO. Benin. Residenssiin voi nyt hakea sekä kevät- että syyskaudelle 2023. Eräpäivät residenssiin 20.9. ja 15.3. Villa Karo tarjoaa taiteilijoille, tutkijoille ja kulttuuri- ja yhteiskunta-alan ammattilaisille mahdollisuuden residenssityöskentelyyn Beninissä sekä toimii kulttuurikeskuksena Grand-Popossa. Villa Karo koostuu viidestä rakennuksesta: kulttuurikeskuksen päärakennus, kaksi museota, tutkimuskeskus ja monitoimitila. Residenssihuoneet ovat päärakennuksessa ja tutkimuskeskuksessa. Lisätiedot ja hakuohjeet.

NORTHERN AIR -RESIDENSSIKESKUS ARK KUUSAMO. Jatkuva haku. Residenssiin voi hakea 1-3 kk mittaisia työskentelyjaksoja. Hakemus on jätettävä kahta kuukautta ennen aiottua residenssiajankohtaa. Lisätietoja eri vaihtoehdoista ja residenssiohjelmista.

ARTINRES.FI välittää ja kokoaa tietoa suomalaisesta residenssikentästä sekä muista residenssimahdollisuuksista taiteilijoille ja yhteisöille.

ATELJEESAATIO.FI Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiön työtilat, ateljeeaseunnot ja residenssitoiminta.

TYÖTILAA VUOKRATTAVANA NANSOTALOSSA NOKIALLA. Nansotalo sijaitsee Nokian keskustassa, rautatieaseman vieressä. Nanso-taloon on siirtymässä taiteilijoita Pyynikin Trikoolta. Tila on korkeaa, avointa hallitilaa, johon rakennetaan seinät työhuoneille ja uusi valaistus. Vesipiste tulee olemaan yhteinen, mutta iso ja hyvin suunniteltu. Tilat sijaitsevat kolmannessa kerroksessa. Vuokra tulee olemaan 6 € neliö + mahdollinen alv. Tiloja valmistuu kevään ja alkukesän aikana. Vuokrasopimus tehdään vähintään kolmeksi vuodeksi. Lisätiedot.

HAKONIEMI – LUOVA TILA -RESIDENSSI. Rääkkylä. Jatkuva haku. Residenssivalinnassa painotetaan kiinnostusta luonnonympäristöön ja ympäristön kannalta kestävästi toteutettaviin työsuunnitelmiin. Residenssi soveltuu mm. eri alojen taiteilijoille, muusikoille, kirjailijoille, artesaaneille, muotoilijoille ja arkkitehdeille. Lisätiedot ja hakuohjeet.

TAIDEKESKUS SALMELA. Nuorten nuorten taiteilijoiden talviresidenssi. Mäntyharju. Jatkuva haku. Residenssi tarjoaa ilmaiset asunto- ja ateljeetilat rauhallisessa ympäristössä Mäntyharjun kirkonkylässä. Salmelan päärakennuksessa on ateljee- ja asuntotilat samanaikaisesti neljälle taiteilijalle. Ateljeet sopivat parhaiten taidemaalareille. Lisätiedot ja hakuohjeet.

SÄRÖN ODER-RESIDENSSI. Frankfurt an der Oder, Saksa. Jaksot vuodelle 2023 haettavissa. Särön Oder-residenssiin Saksassa voivat hakea Särön ja sen yhteistyöjärjestöjen jäsenet. Taiteen, tutkimuksen ja tiedotuksen ammattilaisille ja opiskelijoille tarkoitetun residenssin vapaat jaksot, hinnat ja yhteistyöjärjestöt näet täältä. Hakemus kannattaa lähettää hyvissä ajoin.

Hae matkaan liikkuvuusapurahaa: Suomen kulttuuri-instituuttien liikkuvuustuki TelepART-Taide / TelepART-Tiede 100—1 000 €. Käsittelyaika 2 viikkoa. Jatkuva haku.

RES ARTISTS. A worldwide network of artist residencies. Further information on residences and application deadlines can be found on the website.

Takaisin alkuun

Koulutusmateriaaleja muita hyödyllisiä tietolinkkejä

KUVATAITEILIJAN TYÖHYVINVOINTIOPAS on ladattavissa Suomen Taiteilijaseuran sivulta suomeksi ja englanniksi. Artist Wellbeing is a guide which provides advice for visual artists on how to find information on issues related to comprehensive wellbeing at work.

Kuvataiteilija voi tehdä työtä itsensätyöllistäjänä, yrittäjänä tai palkkasuhteessa. Nämä erilaiset työn tekemisen muodot vaikuttavat siihen, mistä ja miten taiteilija voi hakea apua ja tukea työssä jaksamiseen ja työhyvinvointinsa parantamiseen. Kuvataiteilija työskentelee usein ilman työsuhdetta, jolloin hän on itse vastuussa työhyvinvoinnistaan, terveydestään sekä työkykynsä ylläpitämisestä. Jos kuvataiteilija työskentelee työsuhteessa, vastuu työhyvinvoinnista on myös työnantajalla. Opas muistuttaa, että työhyvinvointi on kokonaisuus, jonka muodostavat työterveys, työturvallisuus sekä psyykkinen, fyysinen, sosiaalinen ja henkinen työhyvinvointi – kaikki nämä tekijät vaikuttavat työssä jaksamiseen.

KUINKA ELÄÄ KUVATAITEELLA. Suomen Taiteilijaseuran tietopankki kuvataiteilijoille. Sivusto tarjoaa kuvataiteilijalle käytännön tietoa, neuvoja ja tukea taiteilijan työhön ja oman ammatillisen osaamisen kehittämiseen. Sivulle on koottu tietoa esimerkiksi kuvataiteilijan sosiaaliturvasta, verotuksesta, sopimuksista, työn organisoinnista ja teosten myynnistä. Lue lisää.

SUOMEN TAITEILIJASEURAN PALVELUT JA EDUT JÄSENLIITTOIHIN KUULUVILLE TAITEILIJOILLE. Sivulta löytyy tietoa lakimienen palveluista, IAA-taiteilijakortista, Työhyvinvoinnista ja kuntoutuksesta sekä näyttelyiden ja teosten viennistä ulkomaille (ATA Carnet). Lue lisää.

JULKINEN TAIDE. Suomen Taiteilijaseuran tietopaketti julkisen taiteen tekijöille ja tilaajille. Lue lisää.

TAIDE MONIALAISISSA KONTEKSTEISSA – POLKUJA YHTEISTYÖN RAKENTAMISEEN on Taiken julkaisema materiaalipaketti, jonka tavoitteena on havainnollistaa yhteistyötä taiteilijan, työn tilaajan, välittäjän ja taiteeseen osallistuvan polkujen kautta. Materiaali on käytännönläheinen työkalu, joka voi sujuvoittaa uusien yhteistyöprosessien hahmottamista ja käynnistymistä. Lue lisää.

TAIDETTA! KULTTUURIHYVINVOINNIN KÄSIKIRJA. ”Taidetta! Kulttuurihyvinvoinnin käsikirja” on ensimmäinen suomenkielinen käsikirja kulttuurihyvinvoinnista. Siitä on hyötyä niin taiteilijoille, sote-alan ammattilaisille kuin päättäjillekin. Teos toimii myös oivallisena oppikirjana. Voit ladata kirjan ilmaiseksi pdf-muodossa Taiken sivuilta.

REILUN TAITEEN MANIFESTI REILUJEN PALKKIOIDEN PUOLESTA. Kampanjassa edistetään taidealalle reilumpia palkkioita ja korvauskäytäntöjä. Sivulle reiluntaiteenmanifesti.fi on koottu tilaajille ja tekijöille eri taiteenaloilla käytössä olevia sopimuspohjia, palkkiosuosituslinkkejä ja ohjeistuksia, jotka auttavat työn hinnoittelussa, sopimusneuvotteluissa ja toimeksiantojen budjetoinnissa.

TAIDE, LUOVUUS JA UUSIUTUVA ORGANISAATIO. Kompakti, ajankohtainen ja moniääninen kuva taiteen mahdollisuuksista osana työelämän organisaatiota. Taiken 17.9.2020 järjestämässä tapahtumassa kuultiin tietojohtamisen professori Pirjo Ståhlen ajatuksia taiteen merkityksestä uusiutumisessa. Alustuksen jälkeen kahdeksan eri alan taiteilijaa ja luovaa toimijaa esittelivät työotettaan toimiessaan yhdessä työyhteisöjen kanssa. Katso striimaus tilaisuudesta.

FRAMEN KOULUTUSMATERIAALIT.  Kaikki Framen tekemät koulutusmateriaalit ovat nähtävissä ja ladattavissa Framen SlideShare-tilillä, josta löytyvät mm. oppaat verkkosivujen viilauksesta sekä Instagram-tilin tehokkasta käytöstä. Tutustu koulutusmateriaaleihin.

MEDIATAIDE HALTUUN! -LUENTOSARJAN TALTIOINNIT AV-ARKIN NETTISIVUILLA. Syksyllä 2019 gallerioilla ja muilla nykytaidekentän toimijoilla oli mahdollisuus osallistua suomalaisen mediataiteen keskus AV-arkin järjestämään ilmaiseen luentosarjaan mediataiteen sisällöistä ja käytännöistä. Luennoilla käsiteltiin mediataiteen myynnin ja esittämisen kannalta olennaisia asioita kuten installoinnin, konservoinnin ja arkistoinnin kysymyksiä mutta myös taiteenlajin historiaa ja nykypäivää. Taltioinnit löytyvät osoitteesta: https://www.av-arkki.fi/fi/yhdistys/julkaisut/

POHJOISMAISEN KULTTUURIPISTEEN VINKKEJÄ BUDJETIN LAADINTAAN. Mitkä asiat tulisi huomioida hankkeen budjetoinnissa? Miten eri tukiohjelmien vaatimukset budjetin suhteen eroavat toisistaan? Pohjoismaisen kulttuuripisteen erityisasiantuntija Alfiero Zanotto antaa lyhyellä videolla budjetin laadintaan vinkkejä, joita noudattamalla voit parantaa hakemuksesi mahdollisuuksia saada apurahaa. Katso video.

TAIDE RAKENTAMISESSA. Rakennustietosäätiön ylläpitämä verkkosivuston taiderakentamisessa.fi tavoitteena on edistää taiteen kytkemistä osaksi suomalaista rakentamisen kulttuuria. Se tarjoaa taiteilijoille mahdollisuuden esitellä osaamistaan ja auttaa tilaajia löytämään kuhunkin hankkeeseen oikean tekijän.

KUVASTON TUOTTAMA VIDEOSARJA PEREHDYTTÄÄ TEKIJÄNOIKEUKSIIN. Kuvataiteilijoille suunnatussa sarjassa tekijänoikeusteemoja lähestytään taiteilijoiden ja kuvataide-esimerkkien kautta: http://kuvasto.fi/2019/01/tunne-oikeutesi-taiteilija-videosarja/

Takaisin alkuun

Muuta

PIRKANMAAN KULTTUURIPANKKI -VERKKOPALVELU. Pirkanmaan kulttuuripankki on uusi maksuton verkkopalvelu, joka kokoaa yhteen ja tuo näkyviin paikalliset kulttuurin- ja taiteentekijät sekä heidän tilattavat palvelunsa. Kulttuuripankin käyttö on maksutonta. Verkkopalvelua ylläpitää Tampereen kaupunki. Kulttuuripankki avautuu 30.11.2022 osoitteessa kulttuuripankki.fi. Lue lisää.

TEKSTIPALVELUA. Taidos Oy – Taiteilijan viestintätoimistolta voi tilata erilaisia esittelyjä, artist statementit, näyttely- ja nettisivutekstit sekä lehdistötiedotteet. Taidoksen Pasi Salosella ja Sanna-Kaisa Hongistolla on vahvaa osaamista kirjoittamisesta, mediasta ja kuvataidekritiikistä, joten saat viimeistellyt, kiinnostavat ja asiantuntevat tekstit. Usein samaa tekstiä voi käyttää esimerkiksi näyttelyssä, apurahahakemuksessa, teosmyynnissä, nettisivuilla ja somessa. Taidokselta voit tilata myös henkilökuvat itsestäsi.

Tampereen Taiteilijaseuran jäsenille nyt -10% alennus kaikista vuoden 2022 loppuun mennessä tehdyistä tilauksista. Kurkkaa nettisivut: taidos.fi.

LAINAUSKORVAUS KUVANTEKIJÖILLE. Kopiosto jakaa lainauskorvausta kuvantekijöille. Opetus- ja kulttuuriministeriön maksama lainauskorvaus perustuu yleisten ja korkeakoulukirjastojen lainaustilastoihin. Korvaukseen oikeutettua kuvitusta ovat esimerkiksi piirroskuvitus, sarjakuva, kuva taideteoksesta, valokuva ja kansikuva. Kerran yksittäisen julkaisun kuvantekijäksi ilmoittauduttuasi olet oikeutettu korvaukseen kyseisen kirjan osalta aina, mikäli se on mukana korvaustenmaksun perustana olevissa lainaustilastoissa. Lue lisää.

KUVATAITEILIJAIN HUOLTOSÄÄTIÖ. Kuvataiteilijain huoltosäätiö myöntää tarveharkintaisia avustuksia taiteilijoille tai heidän omaisilleen. Kertaluontoisia avustuksia myönnetään seuraavien periaatteiden mukaisesti: vanhuusavustusta kuusikymmentä vuotta täyttäneille kuvataiteilijoille, joiden taloudellinen toimeentulo on niukka; sairaus- tai työkyvyttömyysavustusta sairastuneille tai työkyvyttömiksi tulleille kuvataiteilijoille, jotka sairauden tai työkyvyttömyyden vuoksi eivät voi turvata toimeentuloaan varallisuudellaan, omalla työllään tai yhteiskunnan antaman taloudellisen tuen turvin sekä; hautausavustusta kuvataiteilijan kuoltua hänen lähimmille omaisilleen. Lisätietoja.

SUOMEN TAIDEGRAAFIKOIDEN JÄSENHAKU. Jäsenhaku tapahtuu sähköisellä kaavakkeella. Jäsenhaku toteutetaan jatkuvana niin, että päätöskokoukset ovat kahdesti vuodessa (keväällä ja syksyllä). Kevään jäsenvalinnan hakemukset tulee jättää 15.5. mennessä ja syksyn hakemukset 15.11. mennessä. Lisätiedot.

SUOMEN KUVANVEISTÄJÄLIITON JÄSENHAKU. Kuvanveistäjäliitto ottaa uusia jäseniä kaksi kertaa vuodessa. Hakuajat ovat helmikuun ja lokakuun loppuun mennessä. Lisätiedot ja hakuohjeet.

Takaisin alkuun